Darowizna 15 września 2024 – 1 października 2024 O zbieraniu funduszy

Magyar királymondák

  • Main
  • Magyar királymondák

Magyar királymondák

Balogh Béni
Jak bardzo podobała Ci się ta książka?
Jaka jest jakość pobranego pliku?
Pobierz książkę, aby ocenić jej jakość
Jaka jest jakość pobranych plików?
Hazánk történelmében a királyok nagy szerepet játszottak – s közülük jó néhány, kiemelkedő tetteivel írta be a nevét a nép emlékezetébe – és a történelemkönyvekbe.
E királymondák irodalmi feldolgozásokból, néphagyományból, történelmi tényekből és az írói képzelet ötvözetéből születtek meg. Az elbeszéléseket népmesei elemek szövik át. Legjellemzőbb rájuk – az igen szép nyelvezeten túl – az életszerűség: a történelmi alakok emberi mivoltukban jelennek meg, a régmúlt korok mindennapjai tárulnak fel a könyv lapjain, s az olvasó bepillanthat a paloták és a kunyhók világába is.
A kötet történelmi személyiségei: Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, IV Béla, Mátyás király, II. József, IV. Károly stb., valamint a fejedelem: II. Rákóczi Ferenc, illetve kormányzó-elnök: Kossuth Lajos történelmi szerepe közismert, ez e könyvben olvasható, róluk szóló történetek azonban kevésbé.
A történetek meghatározó eleme az egyszerű emberek bölcsessége, embersége és a hagyományokon alapuló erkölcsi rend. A népi felfogásnak megfelelően a mondabeli uralkodóknak szükségszerűen ezekhez az elvekhez kellett igazodniuk.
Külön erénye a könyvnek egy-egy hazai táj érzékletes bemutatása, valamint a néphagyományokon alapuló város- és falunevek eredetének magyarázata.
Rok:
1996
Wydawnictwo:
Ciceró
Język:
hungarian
ISBN 10:
9635390823
ISBN 13:
9789635390823
Plik:
EPUB, 681 KB
IPFS:
CID , CID Blake2b
hungarian, 1996
Czytaj Online
Trwa konwersja do
Konwersja do nie powiodła się

Najbardziej popularne frazy